POPŻ 2018 EFEKTY

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Żarkach z terenu województwa śląskiego, w powiecie myszkowskim gminie Żarki przy współpracy Bankiem Żywności w Częstochowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 529 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego, powiecie myszkowskim, gminie Żarki .

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

 24,06095  ton żywności,

 529 paczek żywnościowych.

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 20 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 20 uczestników

• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 20 uczestników

• Niemarnowanie żywności -0 spotkań dla 0 uczestników